Cal modernitzar també la democràcia

Els polítics cada cop més són gestors i menys polítics. La classe política es conforma amb una realitat ja predefinida al més pur estil “funcionari”. La societat, cada vegada amb més potencial, (millor formació, més tolerant, més productiva) es mou en un marc democràtic estàtic i conservador, sense poder ser redefinit.

Avuí en dia sabem els problemes que ens afecten, ràpidament. Per la tele, la ràdio, etc, i lo que en principi potser un avenç per cercar una solució, acaba en anècdota informativa i banalització propagandística.

La contrucció d’un discurs autocrític, reflexiu i pausat, amb visions sociològiques, d’economia global, i d’ideològia (més enllà de les dretes o esquerres) esmarcida pel capitalisme, i al marge del partidisme polític (el estar amb un partit o amb un altre) no la vol plantejar ningú. Bé, jo sí! I hi penso sovint.

L’abstencionisme té solució

L’abstencionisme (estés com a desinterés polític i no pas com l’opció participativa en una consulta electoral) més que un problema, és una realitat que beneficia als partits majoritaris, i deixa en mans d’uns pocs el poder de decissió.

El posar a l’abast mecanismes de participació que facilin l’exercici de decisió política convertiria aquesta massa abstencionista en molt més activa i responsable, i obligaria als partits a reinventar-se per poder mantenir la situació de privilegi que han assolit en els sistemes democràtics moderns.

Com és la ciutadania?

Aquest dies de vacances, quant no hi ha activitat política no ha calgut remenar gaire per trobar notícies d’interés general. Problemes a l’aeroport, el tren, a BCN pel corrent elèctric… Els problemes amb les infraestructures són el mono-tema. Que és nou això? De cap manera!. Sempre han hagut problemes d’aquest tipus. No us enrecordeu del trens de rodalies dels anys 80? i dels autobusos? i dels carrers? si èrem tercermundistes!!!. Per què ens queixem més ara i no ho fèiem abans?

La gent que ara mana, viu en un estat de conformisme despres del maig del 68. Pensen que lo que van fer era lo màxim que es podia fer, i que si ara les coses son com son és per què no hi va haver manera humana de canviar el mon. Ells creuen que han assolit els maxim objectius plantejables, i això ha fet creure als seus fills que no quedava cap engruna d’esperança per canviar el sistema. Creient això, han fet molt mal. A més s’equivoquen en creure’s que ells van tocar sostre. Seria molt ingenu contradir la història de la humanitat.

Ara, nosaltres (els seus fills) podem treballar per 1000€ i podem gastar-los amb algun viatge barato a l’estranger. Els nostres pares no ho podien fer. Podem comprar-nos un cotxe per menys de 12.000€. Podem comprar-nos roba (dolenta això si) per pocs diners, encara que ja ens va bé per poder-nos disfressar i anar a la moda cada dia a la feina… Cony!! si podem anar calçats amb unes modestes sandàlies de dit… de 3€.

La classe política és igualment conformista

La clase política no és una espècie molt diferent a la “ciutadania dominant”. Ells pensen en “anar fent” i no aixecar polseguera, com una carrera de fons, al pur estil funcionariat… Si han de ser despatxats que ho diguin les eleccions, que són cada 4 anys. Els importa poc acceptar la impossibilitat de gestionar alguna cosa en un sistema que no funciona. Ara mateix, els que ocupen el poder deuen dir-se a ells mateixos:

“Si no es pot anar més enllà… no es pot ser intervencionista!!… i sóc progre d’esquerres… Tampoc podria fer res el partit de la oposició ja que ells són de dretes i encara ho empitjorarien… vist així, sóc el millor que podria haver passar a aquesta societat!!”

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s