eyeOS o la por atàvica

Va començar com una simple idea que se’ls havia ocorregut en veure el naixement de diversos serveis d’aquest tipus com Flickr, per a pujar fotos, Del.icio.us, per a emmagatzemar enllaços. Els tres amics havien d’anar a casa de l’altre per fer els seus treballs i usualment s’oblidaven els documents, així se’ls va acudir la idea de tenir tots els fitxers a Internet i així no haver-los de traginar. Van veure llavors que allò podia ser encara més útil i hi van incloure un processador de textos.

Així va sorgir la primera idea, la creació d’un sistema operatiu (que tècnicament no era un sistema operatiu però si comptava amb un nucli propi) i el van oferir lliurement per a que qualsevol pogués instal·lar-lo i utilitzar-lo en els seus servidors i Intranets amb Windows.

El març de 2006 van obrir el lloc eyeOS.info, que ofereix un servei gratuït en línia basat en el seu programari original fent-lo una adaptació d’aquest per a poder ser utilitzat com a un servei en línia des d’un pàgina web, en la qual qualsevol pogués accedir-hi i utilitzar el seu programari com a escriptori virtual en línia, on l’usuari pogués utilitzar els seus paquets d’aplicacions com a un legítim sistema operatiu, des de qualsevol part del món i sense instal·lar res addicional.

La idea va ser tot un èxit, car en tan sols dos mesos van obtenir gran acceptació ja que es van inscriure al servei més de 27.000 usuaris de diferents països com CanadàFrançaEstats Units i inclòs països amb règims estrictes que regulen certs serveis d’emmagatzematge comXina. Des de llavors, els van ploure col·laboradors els quals va crear cents de programaris per a aquest servei i van traduir el servei a més de 30 llengües diferents.

EyeOS està registrat en llicència AGPL,lo que vol dir que es pot distribuir i modificar lliurement, però si una empresa vol fer-ne modificacions i vol fer pagar per la seva nova versió està obligada a oferir el codi modificat de manera gratuita

Des de llavors han estat creixent amb força, i han nascut altres serveis com eyeLook, que és una comunitat de persones dedicades al disseny i a l’estètica d’aquest projecte amb la intenció de fer més fàcil el seu ús i adaptable a persones amb discapacitats visuals i auditives. L’eyeOS aconsegueix, de mitjana, uns 400 usuaris nous cada dia. [wiki]

La seguretat

Hi ha una característica molt important en EyeOS i és la seva gran seguretat. El servei està dotat de tallafocs, backups i formatejos mensuals. També la comunicació entre client-servidor es  fa de manera xifrada i sense accès per part de cap dels administradors.

Malgrat tot això i ser una una eina molt recomanable per fer-se servir en la majoria d’empreses, instituts, particulars, amb un estalvi considerable de costos de llicències, maquinari, manteniment i administració, a la majoria de gent que l’hi expliques la possibilitat de fer servir eyeOS et pregunta:  però… això és del tot segur?

Però també aquesta pregunta sempre és recurrent quan proposes treballar amb eines que funcionen al núvol. Sigui emmagatzemar documents al Drive, Dropbox o qualsevol màquina externa, quan expliques com funcionen i dius que els documents van a un servidor extern i segur, a la gent li produeix un principi de rebuig inexplicable, sobretot als que tenen una educació informàtica deficient.

Els temors, com qualsevol altra sensació “irracional”, són molt difícils de combatre des de la racionalitat. La manera més eficient per contrarestar la por és a partir d’inspirar confiança, fent servir precisament aquells mètodes que defugen de la complexitat del llenguatge i fan servir codis artístics.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s