Desobediència tecnològica

El següent reportatge m’ha deixat força impactat. El reportatge, relata de quina manera ha afrontat la societat cubana l’estat de crisis i com els cubans han sabut trobar solucions a les necessitats a partir de la tecnologia existent a la illa.

El protagonista del reportatge és un dissenyador industrial cubà. Durant uns pocs minuts apareixen exemples molt interessants d’adaptacions tecnològiques, moltes anònimes i carregades d’enginy que formen part de l’àmbit cultural. Totes són solucions trobades a partir d’alguna necessitat.

El fet que una situació de crisis accentua l’enginy és una cosa que tots sabem.  Ara bé, en el reportatge hi ha una segona aportació i és un reflexió sobre quina manera una societat entén les eines que necessita.

Veient el reportatge des d’aquí ara mateix, en un país que està travessant una crisis profunda de model econòmic, polític i social, però amb l’avantatge respecte Cuba de no estar assetjats per un embargament comercial, se’ns plantegen dubtes sobre les nostres necessitats tecnològiques i de la manera que el mercat capitalista disposa la tecnologia, no com una manera de facilitar la vida de la gent si no com element de benefici comercial.

De quina manera ens limita l’enginy el tenir a l’abast eines teòricament preparades per respondre a les nostres necessitats? Són reals les nostres necessitats o són creades a partir un model comercial que només pensa el vendre productes hermètics i dissenyats per caure en desús?

L’exemple cubà retorna la idea del disseny com una necessitat quotidiana i vital, una cosa que aquí vam oblidar fa molts anys.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s