Häxan (1922)

Entre el documental i la ficció Häxan és un film esfereïdor que repassa l’ocultisme des de l’edat mitjana i amb l’òptica contemporània de principis del segle XX.

La pel·lícula, entre el documental i la ficció, va voler interpretar a principis del segle XX  com la malaltia mental i les supersticions acabaven convertits en bruixeria durant l’edat mitjana.  Malgrat fer-se d’una manera molt acurada i rebre excel·lents crítiques, la pel·lícula va ser fortament censurada i fins i tot prohibida en molts paisos per les seves representacions gràfiques sobre la tortura i el seu contingut sexual.

El cost de la seva filmació la va convertir en la producció cinematogràfica escandinava més cara de la història.

La primera versió va estrenar-se al 1922. Després, al 1941 es va adjuntar una introducció ampliada feta pel mateix director, en Benjamin Christensen. Al 1968 es va fer una versió abreujada i dels 104 minuts va passar a durar 77 . En aquesta versió també es va canviar el títol.  Finalment al 2001 es va editar un DVD amb una versió restaurada de l’original, en el qual també es va adjuntar la segona versió (la versió abreujada)  i informació diversa, com dades de la seva producció.

Es desconeix exactament el repertori triat per acompanyar la pel·lícula el dia de la seva estrena a Estocolm el 18 de setembre de 1922. Se sap, però que es van utilitzar peces de Shubert, Gluck i Beethoven.

Al 2007 el grup francès de música experimental Art Zoyd va composar una banda sonora per a la pel·lícula (disponible a Spotify).

Molts artistes s’han fascinat per la poètica visual Häxan. Citar-ne l’exemple de la banda britànica de música experimental Coil, amb la seva composició First Five Minutes After Violent Death Golden Section.

Häxan està disponible archive.org i subtitulada en espanyol.

Häxan (sub. es)

 

Fotograma de la película. Häxan (1922).

Fotograma de la película. Häxan (1922)

Häxan
Títol: Häxan
Direcció: Benjamin Christensen
Duració: 105′

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s