Manuel Castells

Entrevista a Manuel Castells emesa el juny de 2013 i enregistrada a Barcelona.
També participen a l’entrevista Imma Tubella, Mertixell Roca y Marina Subirachs.

Manuel Castells Oliván (Hellín, 1942) és un sociòleg i professor d’universitat català d’origen castellanomanxec, catedràtic de Sociologia i d’Urbanisme a la Universitat de Califòrnia, Berkeley, i director de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya.

Biografia

Va estar exiliat per la dictadura de Francisco Franco i es va establir a París, on va estudiar Sociologia amb Alain Touraine. A vint-i-quatre anys es va convertir en el professor més jove de la Universitat de París.

Va ser en les seves classes en què Daniel Cohn-Bendit i altres estudiants van iniciar el Maig Francès de 1968. Per aquest motiu, va ser expulsat de França i es va traslladar als Estats Units, on es va centrar en el desenvolupament de tecnologies de la informació i el seu impacte social.

Durant els darrers vint anys, ha portat a terme una àmplia recerca en la qual relaciona l’evolució econòmica i les transformacions polítiques, socials i culturals en el marc d’una teoria integral de la informació, l’exemple més clar de la qual pot ser el Projecte Internet Catalunya, que ell mateix coordina.

Els resultats del seu treball es recullen en la trilogia L’era de la informació, traduïda a diversos idiomes, i encimbellada per Anthony Giddens, assessor de Tony Blair, al nivell dels esforços explicatius que Marx o Max Weber van fer per a interpretar la societat industrial (el mateix Castells compara la seva obra, en la qual no hi ha cap concepte ex novo i propi, a la de Max Weber, que “va inventar” molts dels conceptes utilitzats per la sociologia contemporània); si bé altres autors, més crítics, la consideren una obra banal que es limita a fer un voluminós resum de les obres d‘Alvin Toffler, Yoneji Masuda, John Naisbitt, Saskia Sassen, James Martin i molts altres, coneguts i desconeguts, que seria llarg citar.

El que sí que sembla un fet és que Castells és actualment un dels autors de referència en el camp de l’estudi de la societat de la informació.

L’any 2001 va ser investit doctor honoris causa per la Universitat de Castella – la Manxa, i el 2006 ho ha estat per l’Escola Politècnica Federal de Lausana (Suïssa). Actualment resideix a Califòrnia i Barcelona i està casat amb Emma Kiselyova. El 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2011 la medalla Erasmus de l’Academia Europaea. El 2012 va rebre el premi Holberg per la seva contribució al camp de la sociologia.

font: vikipédia

 

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s